A tűzijáték története

A tűzijáték - és ami mögötte van


Tűzijáték nélkül szinte elképzelhetetlen az augusztus 20-i ünnepség. A tündöklő tűzvirágok előállításának tudományát a pirotechnika őshazájában, az ókori Kínában bármilyen féltő gonddal őrizték, lassan eljutott a birodalom határain túlra.

Tűzijáték története - PyrofoxKínában már Kr.e. 960-ban is rendeztek tűzijátékot. A japán tűzijáték készítés hagyományai szintén az ókorba nyúlnak vissza. Az erős fényű, hosszan égő színes láng, a bengáli tűz, amely hosszú évszázadokon a templomok világítására szolgált, ugyancsak a Távol-Keletről, Indiából származik. Ezzel szemben a hellének görögtüzét kevésbé békés célokra használták, a titokzatos összetételű keveréket csodafegyverként vetették be az ókori birodalmak csatáiban. A görögtűz eredeti receptje valószínűleg naftát, kolofóniumot és szenet tartalmazott, így képezve a rettegett elegyet.

Európában a pirotechnika fejlődésének a puskapor felfedése adta meg a kezdeti lökést. Korabeli források szerint az első tűzijátékot 1373-ban, az olaszországi Vincensában tartották. Az egykori leírások elragadtatott lelkesedéssel számolnak be a sokszínű csillagokról, szemkápráztató bengáli tüzekről. Kontinensünkön a tűzijáték-rendezés fénykora a VIII. századra esik. A pompakedvelő francia udvar elképzelhetetlen lett volna a fényűző tűzijáték nélkül. Oroszországban I. (Nagy) Péter cár saját kezűleg készített tűzforgókat, rakétákat, sőt Rakéta Intézetet is alapított. Megbízásából gyakran rendezett tűzijátékot a kor egyik legnagyobb tudósa, Lomonoszov.  A varázslatos tűzparádé divatja az angol királyi udvart sem kerüle el, VIII. Henrik Boleyn Annával való házasságkötése alkalmából 1533-ban soha nem látott tűzijátékot rendeztetett a Temzén. Az 1749. április 27-i tűzijáték emlékét Handel a Tűzijáték szvitben tette halhatatlanná. Magyarországon a tűzijátékot Mátyás király honosította meg a Beatrix-szal kötött házassága alkalmából. A Visegrádon rendezett pompás tűzijátékkal a meghívott kényes ízlésű olasz vendégek elismerését is kivívta. Országunkban a török időkben csak a hadi pirotechnika virágzott, a végvárak védői minden "tüzes furfangot" bevetettek az ellenség visszaverésére. Ilyen volt a petárda is, amely sokkal veszélyesebb eszköz volt a mai, hasonló nevű utódainál.

Budán az első tűzijátékot a török uralom alóli felszabadulás alkalmából rendezték, 1686-ban. Ettől kedve azonban a nagyurak kerti mulatságainak állandó része lett a színpompás káprázat. Napjainkban a tűzijáték mindenki számára elérhető, a látványvilág kialakításnak csak a biztonságtechnikai és környezetvédelmi előírások szabhatnak határt.


Egy XIX. századi újságcikk az egyik fergeteges sikerű tűzijátékról így számolt be:

                „Az ezer meg ezer csillagbul szőtt homlok díszítmény tündöklése, mintegy versenyezni látszott a mennybolt ragyogványaival, mely fölött középen tűz szökőkút fejlenge, nemzeti fehér, vörös, zöld csillagcseppeket égre föllövölve: a szegfű rakéták, melyek a magasban különös szépséggel terjesztették fűzérként csillagvirágaikat,.. bámulatos remekei voltak eme művészetnek."

Kereszturi Tóth Attila - Vezető pirotechnikus

 

 

 

Facebook és Tűzijáték

Termékkereső

Pyrofox menü

Címszavakban

petárda, rakéta, bomba, tűzijáték, születésnap, házassági évforduló, fesztivál, esküvő, pirotechnika, római gyertya, bombetta telep, füstbomba, hangbomba, paintball, airsoft, gyújtózsinór, vetőcső, pirografika, tűzfelirat, tűzijáték szaküzlet, ördögpatron, csillagszóró, tortagyertya, xplode, tiger, szilveszteri tűzijáték, falunap, állami ünnepség, tűzijáték bolt, tűzijáték budapest, tűzijáték rendelés, pirotechnikai bolt, lakossági tűzijáték, tűzijáték házilag