Főoldal

Hívjon Keressen

Még Ma!

+36(20)971-8041

Tűzijáték vásár a jogszabályok tükrében

Közeledik az évvége, de az idei évbúcsúztató időszak - a maga sajátosságai miatt - más mint a korábbi ünnepi időszakok bármelyike. A koronavírus világjárvány második hullámának megfékezése az egyik legfontosabb feladat ma mindenkinek, melyet a Kormány aktuális intézkedései is segítenek. Mi is úgy döntöttünk, mindent megteszünk annak érdekében, hogy - a jogszabályokat maradéktalanul betartva - minden kedves Érdeklődőnk és Vásárlónk számára megadjuk a kellő információt és megmutassuk az idei termékkínálatot, mely pirotechnaiki szaküzletünkben jelenleg elérhető. Sok kérdés jött hozzánk az elmúlt napokban, melyeket ezúton válaszolunk meg a rendelkezésre álló információk alapján, s reméljük, hogy minden olyan információt közre tudunk így adni, melyek igazán érdeklik Vásárlóinkat!

 

 

Jogszabály a pirotechnikai termékek forgalmazásáról és felhasználásáról
587/2020 (XII.16) Kormányrendelet

Az 587/2020 (XII.16) Kormányrendelet megalkotását a koronavírus világjárvány második hullámának megfékezése érdekében hozta a Kormány, mellyel a már korábban hatályos 173/2011 (VIII.24.) Kormányrendeletet érintően fogalmaznak meg speciális és ideiglenes hatályú változtatásokat három pontban. De mit jelent ez a három pont, mi volt az eredeti, ehhez képest mi az, ami változik? Az alábbiakban összeszedtük a szükséges információkat.

1.) NEM ADHATÓ KI ENGEDÉLY TŰZIJÁTÉK FORGALMAZÁSHOZ IDEIGLENES ELÁRUSÍTÓHELYRE

Korábbi jogszabály: "98. § (1) Az 1-3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28. és 31. közötti időszakban történő forgalmazásához a tárolás ideiglenes tárolóhelyre is engedélyezhető, feltéve, hogy felügyeletéről (élőerős őrzéssel vagy riasztást követő azonnali reagálással összehangolt folyamatos képi megfigyeléssel) gondoskodnak."

Jelenlegi módosítás: "* a Kr. 98. § (1) bekezdésében meghatározott hatósági engedély nem adható ki, valamint az e rendelet 
hatálybalépését megelőzően kiadott engedély a Kr. 98. § (1) bekezdésében meghatározott tevékenység végzésére nem jogosít,..." 


Ez azt jelenti, hogy a korábbi években oly népszerű, “külső helyszínen” (pl.: konténerből történő árusítűs, különféle áruházak parkolóiban megszervezett tűzijáték vásár, stb.) idén nem megengedett. Ehhez a típusú forgalmazáshoz engedély nem adható ki a december 28 - 31. közötti időszakra vonatkozóan. Ettől függetlenül a mi szaküzletünkbe - mely nem ideiglenes elárusítóhely - nyitvatartási időn belül, bármikor betérhet és vásárolhat, azonban csak a korlátozott időszakon kívül.

 

2.) KÖZTERÜLETEN DECEMBER 28. 18:00 ÉS JANUÁR 1. 06:00 IDŐSZAKBAN NEM LEHET FELHASZNÁLNI AZ AMÚGY EGÉSZ ÉVBEN HASZNÁLHATÓ KISEBB (1-ES, 2-ES PIROTECHNIKAI OSZTÁLYBA SOROLT) TŰZIJÁTÉKOKAT

Korábbi jogszabály: "104. § (1) 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék c) magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen - kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot - nem használható fel."

Jelenlegi módosítás: "* az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék a Kr. 104. § (1) bekezdés c) pontja szerint 
december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra között tartó időszak tartama alatt sem használható fel, továbbá..."

Ez azt jelenti, hogy az 1. 2. pirotechnikai osztályba sorolt ún. játékos termékeket (pl.: római gyertya, szikraszökőkút, stb.) melyeket amúgy egész évben fel lehet használni engedély nélkül is, idén közterületen nem lehet használni december 28. 18:00 óra és január 1. 06:00 óra közötti időszakban. A jogszabály tehát a közterületen tiltja a tűzijátékok felhasználását. Amennyiben újabb jogszabály lát napvilágot, mely esetleg korlátozza a magánterületen történő felhasználást, akkor természetesen annak kell megfelelni.

 

3.) 3-AS PIROTECHNIKAI OSZTÁLYBA SOROLT TERMÉKET NEM LEHET HASZNÁLNI SZILVESZTERKOR

Korábbi jogszabály: "107. § (1) A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékre e rendelet előírásait e címben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni. (2) Nem kell engedély a nagykorú személynek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig történő felhasználásához."

Jelenlegi módosítás: "* a Kr. 107. § (2) bekezdésében a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tekintetében 
meghatározott tevékenységek sem hatósági engedély nélkül, sem a hatóság által kiadott engedély birtokában nem végezhetőek. 
"

Ez azt jelenti, hogy a 3-as pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokat, melyek amúgy évközben lakossági felhasználásra nem engedélyezettek, csak a korábban megszokotott, szilveszteri időszakban, idén egyáltalán nem lehet felhasználni, még különengedély birtokában sem. 


 

A jogszabályok betartása mindannyiunk érdeke, Mi minden tudásunkkal és szakértelmünkkel azon vagyunk, hogy segítsünk a fertőzés terjedésének megállításában! Amennyiben újabb információt kapunk a tűzijáték forgalmazását és felhasználását illetően, azonnal közzétesszük azt! További kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Munkatársaink készséggel segítenek Önnek akár a jelenleg kialakult helyzet tekintetében, akár abban, hogy a még lehetséges keretek között Ön is megtalálja elképzeléseit és akár még december 28-a előtt megörvendeztesse családját és barátait egy szép tűzijátékkal!

Várjuk szeretettel szaküzletünkben!

Pirofox 93 Kft. munkatársai

Facebook és Tűzijáték

Termékkereső

Nyitvatatás

 

Hétfő: 10:00 - 18:00

Kedd: 10:00 - 18:00

Szerda: 10:00 - 18:00

Csütörtök: 10:00 - 18:00

Péntek: 10:00 - 18:00

Szombat: 08:00 - 15:00

Vasárnap: ZÁRVA

 

Pyrofox menü

Címszavakban

petárda, rakéta, bomba, tűzijáték, születésnap, házassági évforduló, fesztivál, esküvő, pirotechnika, római gyertya, bombetta telep, füstbomba, hangbomba, paintball, airsoft, gyújtózsinór, vetőcső, pirografika, tűzfelirat, tűzijáték szaküzlet, ördögpatron, csillagszóró, tortagyertya, xplode, tiger, szilveszteri tűzijáték, falunap, állami ünnepség, tűzijáték bolt, tűzijáték budapest, tűzijáték rendelés, pirotechnikai bolt, lakossági tűzijáték, tűzijáték házilag